sydmark.se

sydmark.se

En blogg med vintips!

Redaktör och ansvarig utgivare: Joakim Sydmark
Kontakt: sydmark@sydmark.se

Efter tjugo år i Skåne

Gäst: Birgitta JohanssonPosted by Birgitta Johansson 29 Jun, 2007 23:51:01

Blog Image
För tjugo år sedan kom jag resande in i en ny färgskala, in i ett stenhusgytter, med mörkt rött, brunrött och brunt tegel. I november var det mörkt med ångande dimma och vagt ljussken från lyktorna i Lundagård. Det var cyklar på våtblanka kullerstenar längs vindlande gränder med gathus och skrällande sång vid vita pappersduksklädda bord.
Vissa minnen från den hösten hade kunnat vara femtio lika väl som tjugo år gamla och är varken bara mina eller ens unika.

På första resan till Malmö köper jag en mugg på Silfverbergs. De fyrkantiga fälten mellan de svarta tjocka linjerna är på sina ställen fyllda med gult. Jag har kvar muggen och använder den fortfarande ofta. Malmöfestivalen är nästan ny och KB ligger ute på Fridhem. På stadsbussen mot Segevång berättar en kvinna högt så alla hör att hon är på väg ut till fängelset på Kirseberg för att hälsa på sin fästman och att hon har hans lilla rageborste med sig. Som Malmöbild är denna knappt tjugoåriga glimt ett typiskt val. En färsk minnesbild innehåller skridskoåkarnas skär till James Blunts "You're beautiful" på Lilla Torg och Stortorgets berättande bordslampa.

Jag bor mitt i ett flätverk av påfarter, avfarter, motorvägar, motortrafikleder, ringleder och rondeller. En provins som byggt så mycket av sin självbild på den goda, rika jorden har nästan begravt den under vägar, golfbanor, vindkraftverk, spaanläggningar, kursgårdar, konferenshotell och eventföretag.

"Här vill sig allting väl i detta rike.
Här räntar säden mer än tjugofalt
här står vägvårdan blå vid varje dike,
och den ger god cikoria överallt."

Fredrik Lindström reser till Skåne och upptäcker charkbältet och förundras över att här är bordsserveringarna fler. Här är tätare mellan gräddsniporna, de rostfria kaffekannorna och servitriserna och glesare mellan beställning över disk och egenhändigt burna brickor.

En essentialistisk groggbordstillvaro som omhuldas åtminstone som myt och slås mynt av och plockas fram som gjutare av olja på vågorna vid högtidliga tillfällen.
Här är trevligt. Här äter vi och dricker och är glada och det är inte så jävla komplicerat.
Haer är fand'me hyggelig.

Himlen är vitgrå och tar upp större delen av synfältet. Nedtill möts den av mörkbrun plöjd jord. Järnvägsspåren skär genom stubbåkrar och ögonen vilar på ensilagebalar och hus i maskinslaget tegel.
Blog Image
Inne i staden står ett svart ånglokomotiv på stationen. Järnvägen ska fira 150 år. Samma tidiga morgon trängs pendlarna kring Öresundståget. En flock av gestalter klädda i svart och beige formerar om sig i en vågrörelse bestämd av placeringen av dörröppningen när den silvergrå tågormen saktar in. Inga knuffningar, inget forcerande mot de för få sittplatserna, men en slipad tävlan med hänsynen välavvägt minimerad. Det går till så som det brukar göra och så som flocken vant sig vid.

Birgitta Johansson

*De citerade raderna är hämtade från Gabriel Jönssons dikt "I Skåne", ur Sång vid Sundet, Bonniers, 1977.

Mejla kommentarer till sydmark@sydmark.se

  • Comments(0)//www.sydmark.se/#post4