sydmark.se

sydmark.se

En blogg med vintips!

Redaktör och ansvarig utgivare: Joakim Sydmark
Kontakt: sydmark@sydmark.se

Skönlitterära texten 8.8

Skönlitterära texterPosted by Joakim Sydmark 11 Jan, 2009 19:05:48

Du fångar din glöd i en glasburk. Tretton minuter av liv. Solen stiger fram. Förvånad. Bävrarna knaprar på vattnets yta. Du håller ut armarna och lyfter mot gymnastikhallens tak. Ingen kan nå dig. Du är odödlig.

TV:n brinner varje jul. Ditt huvud är rent och nyvaxat. Du undrar om du ska ha beröm för att du gör det du ska. Förbryllad tänker du att det ibland bara är formen som bär upp det absurda, ibland både formen och metaforerna. Din vän uppmanar dig att då och då hoppa över en rad. Han hävdar att det snabbt ger resultat.

På Systembolagets vägg står det med eldskrift att kunderna måste fortsätta komma till butiken. Det är personalen som vädjar. Personalen behöver kunderna. Utanför på torget startar en grävmaskin. I natten ropar en man att han är överstelöjtnant Olsson.

Nu reser sig flodvågen på bakbenen. En kvinna står vid din sida. Du ber till Gud. Du ser din syn på paraplyet. Du ser ditt liv på tvättsträcket. Du ser din gud på himlen. Mannen ropar åter igen att han är överstelöjtnant Olsson.

Du kopplar allting samman och ser hur din vän kliar sig på armen. Försiktigt undrar du om det är detta som är dramatik. Nu kliar han sig på benen, din käre "Klielinus". Lampan är röd. Himlen har samma färg som gardinen. Du undrar var igelkottarna finns som du begravde under eken i fjor. Svaret är att en räv grävt upp dem. Från mörkret hörs mansrösten som förkunnar att han är överstelöjtnant Olsson.

Något måste nu samlas. Hjärtverksamheten är oregelbunden. Syrsan brinner på läppen. Du letar efter platsen där tiden går sin gilla gång. Främlingarna i natten anländer. Det är stjärnklart. De dör alla när månen går i moln. Skräckbilderna blandar sig med gråten. Ingenstans går du säker. Svalorna tindrar med ögonen och släpper en valfisk i din buk. På insidan av dina ögonlock ser du en bild av Olof, din klasskamrat från grundskolan. Olof har skägg. Olof är ett moln på himlen. Olof finns endast en kort sekund. Olofs ansikte skingras av vinden. Olof är död. Än en gång ropar mannen att han är överstelöjtnant Olsson.

Ett skott träffar honom i pannan men hans ficklampa fortsätter lysa i natten. Snart kommer männen med borstarna för att göra dig ren. Ihjäl! Ihjäl! Ihjäl! Ske din vilja i himlen. Så ock på jorden. Så söker sig en stig genom landskapet.

Joakim Sydmark

  • Comments(0)//www.sydmark.se/#post28