sydmark.se

sydmark.se

En blogg med vintips!

Redaktör och ansvarig utgivare: Joakim Sydmark
Kontakt: sydmark@sydmark.se

Skönlitterära texten 9.7

Skönlitterära texterPosted by Joakim Sydmark 30 Jan, 2009 13:26:07

Döda dikter har kastats i rännstenen utanför huset där du bor. I ditt inre ruttnar liket av en popstjärna. Du sköt honom med tre skott i hjärtat just när han skulle förföra en ny generation. Det blixtrar i dina ögon. Blixtarna är ormar i månstrålarnas glänta. I hyreshusets soprum råmar en man i natten. På avstånd hörs kvinnors vackra röster.

Under en nattlig promenad möter du en man som ser dig djupt i ögonen. Han säger att det är han som är målaren och att han kommit för att hämta dig. Du frågar vart han tänker föra dig men han svarar inte. Kort därefter börjar det regna. Vattnet som faller kommer från fiskarnas himmel. Från en annan himmel regnar det bomber. I hålorna i marken skriker katterna av skräck. I ett land långt borta begraver man just i detta ögonblick en prinsessa. Din pappa ligger i blöt i ett badkar med vatten. På andra sidan havet i en skokartong bor din mamma. Mörkrets makter samlas i en brevlåda.

Du kommer tillbaka från din promenad och öppnar dörren till soprummet. Längs väggarna ligger leksaker staplade på höjden. Barnen är för länge sedan borta. Du tänker att döden alltid är ett steg före. Svart är din skugga. Svart är din själ. Svart är natten. Uppe på husets tak sitter papegojorna som egentligen är människor utan öron.

Du går in till din lägenhet. Innan du lägger dig lyssnar du på nyheterna. Sensationen är ett faktum. Muren i det gamla fängelset i kvarteret intill har rämnat. De fångna har tagit sig ut. Nu kan inget stoppa dem. En jourbutik rånas brutalt på allt liv. Pengarna i kassan lämnas kvar.

I samma stund du somnar fylls taxibilen utanför butiken med blod. I ditt drömmande inre brinner himlen. Klockorna slår en sista gång. Du drar svärdet ur bältet. Klingan brinner i natten. Det finns ingen fred.

Joakim Sydmark

  • Comments(0)//www.sydmark.se/#post29