sydmark.se

sydmark.se

En blogg med vintips!

Redaktör och ansvarig utgivare: Joakim Sydmark
Kontakt: sydmark@sydmark.se

Ett vin för sista sommardagarna

Vintips!Posted by Joakim Sydmark 13 Aug, 2009 20:35:03

För ganska länge sedan ville jag alltid ha halvtorra viner när det skulle vara vitt. Men jag gled bort från det där på något vis. Nu kan jag nog bara tänka mig halvtorrt under sommaren, när det finns lite värme i omgivningarna. Nu i sommar har vi haft nöjet att svalka oss med det tyska By the river (nr 7413, 179 kr, bag in box, 59:66 kr/litern). Det är hustrun som ska äran för upptäckten av detta vin.

Smaken är kanske inte så profilerad, men mycket druvig och frisk och det bästa av allt är att det smakar riktigt bra när man tar ut det ur kylskåpet och det bara är omkring åtta grader. Det finns smak i vinet trots den låga temperaturen. Druvan är Riesling och distriktet Mosel. Och vinet finns även på flaska! Man måste inte släpa hem en hel box om man inte vill. Men det kan ju finnas en viss skillnad på smaken mellan box och flaska, bland annat på grund av de tillsättningar som kanske görs för att fixa hållbarheten när vinet hamnar i box.

När By the river ställs mot de två vinerna som redan finns på min topplista så får det dock se sig slaget. Det blir tredjeplatsen för veckans tips!

Då och då träffar man på viner som inte känns så där toppen. Systembolaget står väl ofta för en granskning av det man köper in men smaken är ju olika och vissa viner blir sådana där som man aldrig köper en andra gång. Ett sådant är det röda sydafrikanska boxvinet Oude Kaap (nr 22017). Doften är angenäm och smaken är inte oäven, men efter några tillfällen i dess sällskap känns det som om vinet sjunker in i anonymitet. Det räcker inte ända fram för att man ska vilja återkomma.

Och nu blir det listdags:

Köp:
1.
il Conte Primitivo Negroamaro (nr 32409, rött, bag in box, Italien, 169 kr)
2. Umbala (nr 2072, rött, bag in box, Sydafrika, 128 kr)
3. By the river (nr 7413, bag in box, halvtorrt vitt, Tyskland, 179 kr)

Avstå:
1.
Oude Kaap (nr 22017, rött, bag in box, Sydafrika, 169 kr)

Vill du kommentera blogginlägget? Skriv ett mejl till sydmark@sydmark.se

  • Comments(0)//www.sydmark.se/#post38