sydmark.se

sydmark.se

En blogg med vintips!

Redaktör och ansvarig utgivare: Joakim Sydmark
Kontakt: sydmark@sydmark.se

Lampan som inte ville ha lågenergi

VardagligheterPosted by Joakim Sydmark 02 Jul, 2007 21:57:05
Söndagen 1 juli 2007 blev en historisk dag för hushållet. De första lågenergilamporna inköptes. Långt om länge, får man ju säga. Men jag har varit lite tjurig med sådant där. Har tyckt att det mest varit olika naturmuppar som hållit sig med sådant.

Men så insåg jag att man faktiskt kan spara bort ett och annat kärnkraftverk på vår jord. Så lågenergilampor skulle nu införas i hushållet i takt med att de gamla glödlamporna tar slut och går sönder.

Nu föll det sig så att det var två av 25-wattslamporna i den gamla trearmade golvlampan från 1940-talet som lagt av. Och den gamla trearmade golvlampan från 1940-talet visade sig ha egna åsikter om vilken sorts glödlampor som ska sitta i den. De ska nämligen ha en liten spets på glödlampsfoten och inte vara platta som de nya lågenergilamporna.

Så då uppstod valsituationen att antingen ha kvar ljus i den gamla fina lampan eller vara en duktig samhällsmedborgare och låta den förbli släckt. Valet blev enkelt. Två "vanliga" 25-watts högenergilampor skruvades i och ljuset flödade åter.

De inköpta lågenergilamporna ska bytas i affären. Lågenergisatsningen i hushållet får vänta.

Så nästa gång ni ser ett rykande kol- eller oljekraftverk, eller ett fult och otäckt kärnkraftverk: Skyll på mig!

Joakim
  • Comments(0)